Alles wat u wilt weten over houtskeletwoningen

Houtskeletbouw

Houtskeletbouw zit duidelijk in de lift. Meer en meer bouwheren, architecten en aannemers zien er de voordelen van in. Maar wat is houtskeletbouw nu juist? Bij houtskeletbouw wordt het ‘skelet’ ,het geraamte van de woning, opgetrokken in hout. Het is deze houten constructie die het hele gebouw draagt. Daartussen en daarrond worden heel wat anderen elementen en materialen gebruikt, waardoor je aan een afgewerkte woning meestal niet ziet dat het om een houtskeletbouw gaat.

Energiezuinig bouwen

We bouwen steeds energiezuinige woningen.
We streven naar een E peil onder de 20 en volkomen dat meestal met onze afwerking die we in het lastenboek voorzien.
We begeleiden u ook samen met de energieconsulent omtrent alle trends van hernieuwbare energie – isolatie en ventilatie

Afwerking van Houtskelet

Een houtskelet woning kan je afwerken zoals elk andere woning.De gevel kan je bijvoorbeeld afwerken in baksteen, pleisterwerk,diverse plaatmaterialen of hout. De binnenmuren kan je afwerken met gipsplaten, tegels, hout, of behang.Het dak kan worden afgewerkt met dakpannen, leien of een ander materiaal naar jouw keuze. Je kan de afwerking van de woning dus vrij kiezen, zonder beperkingen. Aan een afgewerkte woning zie je dan ook meestal niet dat het om een houtskelet gaat.

De Balloon-Methode

De buitenwanden worden niet onderbroken door de vloerplaat. De verdiepingsvloer hangt als het ware tussen de wandelementen. De isolatie in de buitenwanden loopt in zijn volle dikte onderbroken door.De luchtdichting van de buitenschil is hierdoor eenvoudiger te realiseren.

De voordelen van houtskeletbouw

De voordelen van houtskeletbouw zijn oneindig. We zetten er enkele belangrijke voor je op een rijtje:

 • Snelle en droge bouwmethode
 • Optimale isolatiewaarde
 • Duurzaam
 • Energiezuinig
 • Mogelijkheid tot geautomatiseerde productie in atelier

Luchtdicht bouwen?

-Je portemonnee: via luchtlekken gaat heel wat warmte verloren. Bovendien zal ook je thermische isolatie een stuk minder efficiënt werken door dat er lucht doorheen circuleert. Denk maar aan wat je zelf ervaart als je in de wind loopt met een wollen trui aan, of met een winddichte, lichte jas met ritssluiting.

-Je comfort: niet alleen gaat er door luchtlekken in de winter heel wat lucht naar buiten, in de zomer komt er op die manier heel wat warmte naar binnen.Bovendien zal er door die luchtlekken gemakkelijk tocht optreden, die uit zowat alle richtingen kan komen, afhankelijk van de wind en de temperatuur. En die luchtverplaatsingen brengen ook ongevraagd omgevingslawaai mee naar binnen…

Je gezondheid: door de luchtlekken zal er dan wel geregeld verse lucht naar binnen komen, maar op de hoeveelheid ervan heb je helemaal geen vat.Op sommige momenten zal er te veel koude of warme lucht binnen komen om nog comfortabele of energiezuinig te zijn, terwijl er op andere momenten te weinig verse lucht binnen komt via die weg. Een ventilatiesysteem brengt je hiervoor niet noodzakelijk soelaas: is je woning onvoldoende luchtdicht, dan kan je ventilatiesysteem ontregeld raken. Bovendien zal er in de winter dan weer heel wat lucht naar binnen glippen, waarbij de binnenlucht drastisch kan uitdrogen. En dat kan dan weer je huid en luchtwegen irriteren. Om nog maar te zwijgen over de tochthinder die mischien wel ongevraagd je woning infiltreert.

Isolatie.

Cellulose

Lambda waarde 0,034 W/mK, bij 35kg/m3 0,039 W/mK.

Euro brandklasse

A1, B2

Geen Corrosieve invloed op spouwankers

Geen wateropzuiging

bij 30kg/m. r = 5,3 k Pa. s/m
bij 50kg/m. r = 25,1 kPa. s/m

Voordelen Cellulose

 • Duurzaam product (80% gerecycleerd glas)
 • Geen aantasting van metalen en andere materialen
 • Niet water absorberend
 • Antibacterieel en anti- schimmel
 • Verlaagd het energieverbruik
 • Brandveilig, brandklasse A
 • Akoestische isolatiewaarde
 • Veelzijdig (wanden bij renovatie of houtskelet, plafonds, hellende daken)
 • Zonder toevoeging van boorzout en ammoniumzout
 • 100% recycleerbaar
 • Geen afval : 1 product nodig
 • ecologisch (gerecycleerd papier)
 • Ontziet  het milieu tijdens het vervaardigen, 1/3 meer in vergelijking met minerale wol
 • Verlaagd het energieverbruik
 • Optimale geluidsisolatie (7dB betere geluidsisolatiewaarden)
 • Vochtregulerend : kan tot 30% van zijn gewicht in water op nemen zonder isolerende eigenschappen

Dakwerken voor houtskeletbouw

Geprefabriceerde Dakelementen:

 • Samengestelde panelen uit draagbalken in Kerto LVL welke reeds voorzien zijn van het nodige regenwaterafschot in iedere gewenste richting van afwatering, als beschot komt hierop een OSB beplating van 22mm dik
 • Voorzien van hijnsankers
 • Hierop kan men direct alle soorten isolatieplaten plaatsen

Revolutionair en tijdbesparend Daksysteem

Sleuren met balken om een hellend dak te monteren , is voorgoed voorbij.
Tegenwoordig worden de prefab panelen op de werf snel en met precisie met een kraan geplaatst.

“Onze  toeleverancier Dupac maakt  al jaren prefab wanden,vloeren en platte daken.Bij hellende daken daarentegen werden tot nu toe daksporen, losse op maat gezaagde balken,één voor één geplaatst.We kunnen ook helende dak in paneelvorm maken, dat is immers eens enorme tijdbesparing voor de werf.”

Afwerking Muren

Muren:
Deze afwerking is diegene die de meeste mensen kennen: de schuine kanten worden gewapend met een voegband, en samen met de schroefgaten afgesmeerd in 2 of 3 keer. De inhoeken en uithoeken worden scherp uitgetrokken met de nodige voegbanden en hoekprofieltjes, evenals de aansluiting tegen andere materialen.Zo krijgt het oppervlak het typische patroon met witte strepen en vlekjes en is een groot stuk van de gipskartonplaat nog zichtbaar. Het is de standaardafwerking die gebruikt wordt als ondergrond voor matte verf,dikke structuurverven, grof behangpapier en sierpleisters met korrelgrootte van >1mm en moet dus voldoen aan de “normale” eisen : de overgang tussen de voegen en het oppervlak van de plaat moet gelijkmatig verlopen zonder niveauverschillen, er mogen geen bramen zijn maar kleine oneffenheden zijn niet geheel te vermijden, net zoals sporen van gereedschappen.

Compare listings

Vergelijken