Veel gestelde vragen

Wat is houtskeletbouw?

Houtskeletbouw is de meest gebruikte bouwtechniek ter wereld. Deze natuurlijke en eeuwenlang toegepaste bouwmethode maakt wereldwijd 70 % uit van alle huizen in ontwikkelde landen.

Het woord houtskeletbouw zegt zelf al wat deze bouwtechniek inhoudt. Het houten skelet vormt de basisstructuur van het huis. Dit skelet bestaat uit houten keepers, die verticaal opgesteld staan op een vaste afstand van elkaar. Ze worden onderling verbonden met horizontaal bevestigde kepers. Op die manier krijg je houten kaders.

Tussen en rond de kepers zijn heel wat andere elementen aangebracht. Aan de binnenkant van de houten kaders komt binnenbeplating die de stabiliteit van de constructie garandeert. De ruimte tussen de kepers is perfect om op te vullen met een dikke laag isolatie en om leidingen in weg te werken. Houtskeletbouw kan toegepast worden voor elke bouwstijl en laat iedere vorm van gevelafwerking toe: van baksteen over hout tot bepleistering.

 

Klaar voor 2021?

Een Europese richtlijn bepaalt dat vanaf 2021 alle nieuwe gebouwen ‘bijna energieneutrale gebouwen’ moeten zijn. Dit wil zeggen dat energiezuinige bouwtechnieken alleen maar aan belang zullen winnen, samen met intelligente technieken voor verwarming en elektriciteit.

 

Hoe komt het dat een houtskeletbouw energiezuinig is?

Hout heeft op zich een hogere isolatiewaarde dan klassieke bouwmaterialen. Een houtskeletbouwmuur is overigens volledig opgevuld met isolatie. Bij traditionele methoden werkt men met een structuur bestaande uit niet-isolerend materiaal (steen, beton, …) met daartussen isolatie. Zo ontstaat een vrij dikke muur om dezelfde isolatiewaarde te bereiken dan bij een dunnere houtskeletbouwmuur. Bij houtskeletbouw is de constructie tegelijkertijd structuur en isolatie. Het spreekt voor zich dat deze bouwmethode zich bijzonder goed leent tot het bouwen van energielage of passiefwoningen.

 

Droge bouwmethode?

Bij houtskeletbouw worden de verschillende elementen (vloeren, muren en daken) op voorhand in een droog en verwarmd atelier gemaakt met uitsluitend droge materialen. Het eindproduct op zich is dus een droog product. De plaatsing op de werf neemt slechts 2 à 3 dagen per woning in beslag en kan ingepland worden naargelang de weersomstandigheden. De constructie is meteen wind- en waterdicht, en er komt geen water aan te pas bij de montage van de woning. De vele liters water die in cement kruipen voor het metselen van bakstenen muren en het aanbrengen van de deklagen hoeven dus niet uit te drogen.

De dragende, houten constructie zit ingesloten tussen vochtwerende beplating en folies. Regenwater of optrekkend vocht kunnen het hout evenmin bereiken dankzij het afdichten van alle mogelijke kieren.

 

Thermische isolatiekwaliteiten?

In een houtskeletwoning is het fris in de zomer en warm in de winter dankzij de temperatuurregulerende eigenschappen van hout. Isolatie is in deze bouwmethode een integraal onderdeel van de constructie en wordt in ons atelier aangebracht in muren, vloeren en daken. Zo creëren we met grote precisie een thermische en luchtdichte isolatiemantel rondom de woning.

Houtskeletbouw vereist in vergelijking met traditionele bouwtechnieken dunnere muren voor dezelfde thermische prestaties. Onze geautomatiseerde productie zorgt voor kleinere toleranties en een exacte maatvoering volgens plan. Hierdoor zijn vocht- of tochtdoorlatende openingen uitgesloten. Bovendien zijn onze gebouwen sneller verwarmd met minder energie. Dit zorgt voor een lagere energiefactuur, levenslang.

 

Milieuvriendelijk

Hout is een 100 % hernieuwbaar organisch en ecologisch bouwmateriaal. Het bebost gebied in Europa blijft groeien, waardoor er meer bomen geplant worden dan geoogst. Beheerde bossen houden CO2 vast en produceren zuurstof bij ontginning. Zuurstof die wij inademen.

Voor de productie van onze woningen gebruiken we uitsluitend Europees FSC- en PEFC-hout. En de andere materialen, zoals isolatie en het dampopen plaatmateriaal, zijn recycleerbaar en bevatten geen schadelijke bindmiddelen.

Het gebruik van hout als duurzaam bouwmateriaal heeft een gunstig effect op de CO2-balans, zowel tijdens de productie, als tijdens en na ingebruikname van de woning. De CO2-uitstoot ligt bij het productieproces van de houten elementen lager dan dat bij de productie van bakstenen met klei. Daarnaast vergt het transport van traditionele materialen zes keer meer energie dan het transport van houten bouwmaterialen.

Tot slot reduceren we het bouwafval verder met behulp van een optimale productieplanning.

 

Gezond om te bewonen?

In een houtskeletbouw heerst het hele jaar door een gezond binnenklimaat. De dampopen muuropbouw voert waterdamp snel af en voorkomt iedere vorm van condensatie. Zo krijg je een ademend gebouw waarin de natuurlijke vocht- en temperatuurhuishouding maximaal wooncomfort verzekert. Uit onderzoek blijkt ook dat wonen in een houten woning stress en allergieën vermindert.

 

Houtskeletbouw en vocht?

Aangezien we onze muren, vloeren en daken in een droge fabrieksomgeving maken met uitsluitend droge materialen is het eindproduct op zich meteen een droog product. Plaatsing op de werf neemt slechts 2 à 3 dagen per woning in beslag en kan ingepland worden naargelang de weersomstandigheden. De constructie is meteen wind- en waterdicht en we gebruiken geen water bij het monteren van de woning. De vele liters water die in cement kruipen voor het metselen van bakstenen muren en het aanbrengen van de deklagen hoeven dus niet uit te drogen. De dragende, houten constructie zit ingesloten tussen vochtwerende beplating en folies. Regenwater of optrekkend vocht kunnen het hout evenmin bereiken dankzij het afdichten van alle mogelijke kieren.

Houtskeletbouw en brandveiligheid?

Houtskeletbouw voldoet helemaal aan de gestelde brandveiligheidseisen en -voorschriften. Sterker nog, vuur heeft binnen dezelfde tijd een kleinere impact op een houtskeletbouwconstructie dan op een traditioneel bebouwde constructie. Wanneer een houten balk brandt, vormt er zich een buitenlaag van houtskool die de kern (= de stevigheid) beschermt. Zo kan je perfect voorspellen wanneer een houten balk dreigt door te knappen met instorting van de constructie tot gevolg. Metalen liggers daarentegen, veelal gebruikt bij andere bouwmethoden, knappen sneller door en op een onvoorspelbaar moment. Beroepsvereniging voor verzekeringsondernemingen Assuralia bevestigt dat de meeste verzekeringsmaatschappijen dan ook geen hogere premies aanrekenen aan eigenaars van een houtskeletbouwwoning.

 

Heb ik last van geluidshinder?

Houtskeletbouwwoningen voldoen ruimschoots aan de gestelde akoestische eisen. In de binnenmuren stopt men voldoende isolatiemateriaal of kan men werken met dubbele beplating om geluidsoverdracht tegen te gaan. In de verdiepingsvloeren gaat ook extra minerale wol om het geluid te dempen. Daarnaast kan men een zogenaamde zwevende dekvloer voorzien die vooral het geluid van voetstappen opvangt. Zelfs bij rijwoningen wordt ruimschoots voldaan aan de akoestische eisen omdat de woningscheidende muren dankzij een luchtspouw los staan van elkaar.

 

Is houtskeletbouw duurder dan de klassieke bouwmethode?

Houtskeletbouw is niet goedkoper dan de klassieke bouwmethode, maar biedt een enorme meerwaarde voor hetzelfde budget. U geniet levenslang van een lager energieverbruik waardoor de investering sneller rendeert. Conclusie: de investering is hetzelfde, maar het voordeel van de levenslange lagere energiebehoefte maakt van houtskeletbouw als bouwsysteem een rendabele keuze.

 

Koelt het niet snel af in een houtskeletbouwwoning?

Hout heeft als eigenschap dat het snel warmte opneemt en afgeeft. De zogenaamde inertie. Je zou dus kunnen denken dat houtskeletbouwwoningen snel afkoelen. Toch blijken ze uitermate geschikt voor koudere regio’s en bouwt men in Scandinavië en Noord-Amerika bijna uitsluitend met houtskeletbouw. Dankzij de hoge isolatiewaarde van de constructie en de naadloze, luchtdichte afwerking ontsnapt er geen warmte doorheen kieren en doorvoeren. Als je dan ook nog de verdiepingsvloeren isoleert (wat standaard het geval is bij houtskeletbouw) blijft de warmte zeer lang binnenskamers. Verwarmen gaat wel sneller omdat bij houtskeletbouw niet eerst de gehele muur opgewarmd moet worden. Bij steen en beton is dat wel het geval.

Evident dus dat de energiefactuur van een houtskeletbouwwoning een stuk lager is dan die van woningen opgetrokken met traditionele bouwmethodes.

Bel ons voor meer informatie

Onlangs toegevoegd

Realisatie houtskelet te Olen

  • Beds: 3
  • Bath: 1
  • Woning (houtskeletbouw)

Compare listings

Vergelijken